
Suplimentele cu ulei de pește pot ajuta la reducerea riscului general de a dezvolta cancer, conform unui studiu recent publicat în International Journal of Cancer.
Cercetătorii din Regatul Unit au analizat datele de la peste 250.000 de persoane care au făcut analize de sânge pentru a măsura nivelurile de acizi grași omega-3 și omega-6. Participanții au fost monitorizați timp de puțin peste un deceniu.
Nivelurile mai ridicate de omega-3 și omega-6 au fost asociate cu un risc redus de cancer. Deși reducerea individuală a riscului pare modestă, îmbunătățiri mici la nivelul populațiilor mari ar putea aduce beneficii semnificative pentru sănătate.
Persoanele cu niveluri mai ridicate de omega-3 au avut rate mai scăzute de cancer de colon, stomac și plămâni, precum și de alte tipuri de cancer ale tractului digestiv, potrivit lui Yuchen Zhang, autor principal al studiului și doctorand la College of Public Health din cadrul Universității din Georgia.
Nivelurile ridicate de omega-6 au condus la rate mai scăzute pentru 14 tipuri diferite de cancer, inclusiv creier, melanom malign și vezică urinară.
În studiu, beneficiile nivelurilor ridicate de acizi grași au fost independente de factori de risc precum indicele de masă corporală (IMC), consumul de alcool și activitatea fizică.
Totuși, unii experți spun că sunt necesare mai multe cercetări, mai ales deoarece studiul a constatat o ușoară creștere a cancerului de prostată la bărbații cu niveluri mai ridicate de omega-6.
„Acesta este un studiu interesant cu descoperiri promițătoare”, a spus Marissa Shams-White, PhD, MPH, cercetător principal pentru știința populației la American Cancer Society, pentru Verywell. „Studiul a avut multe puncte forte, inclusiv faptul că a fost realizat pe o populație foarte mare. Totuși, acesta este doar un singur studiu, iar descoperirile ar putea să nu fie generalizabile pentru toți adulții.”
Acizii grași omega-3 și omega-6 sunt surse importante de grăsimi dietetice. În timp ce omega-3 pot promova sănătatea inimii și creierului și pot reduce inflamația, omega-6 pot furniza energie și susține sănătatea celulară.
Shams-White a explicat că studiile observaționale, precum acesta, examinează asocierile între nutrienți și rezultatele de sănătate, dar nu pot stabili cauzalitatea care să dovedească că aportul de acizi grași modifică riscul de cancer.
„În prezent, dovezile privind faptul că suplimentele cu ulei de pește și orice alte suplimente alimentare pot afecta riscul de cancer sunt inconsistente”, a spus Shams-White. „Suplimentele pot avea un impact diferit asupra sănătății decât consumul de nutrienți prin alimentele din dieta ta.”
Ghidurile actuale de prevenire a cancerului recomandă consumul de nutrienți prin dietă, dar nu luarea de suplimente alimentare pentru prevenirea cancerului, a adăugat ea.
„Sursele alimentare sunt bogate în alți nutrienți și vitamine care pot interacționa pentru a influența sănătatea. De exemplu, peștele nu este doar o sursă excelentă de omega-3, ci poate fi și o bună sursă de proteine, vitamina D și vitamine din complexul B, precum seleniul și potasiul”, a spus Shams-White.
Conform lui Amy Bragagnini, MS, RD, un purtător de cuvânt pentru Academy of Nutrition and Dietetics și dietetician clinic pentru oncologie la Trinity Health Lacks Cancer Center din Grand Rapids, Michigan, cercetările sugerează că majoritatea americanilor consumă de aproximativ 10 ori mai mulți omega-6 decât omega-3.
Alimentele bogate în omega-3 includ peștele gras, cum ar fi somonul și sardinele, semințele de chia, semințele de in, nucile și spanacul. Grăsimile omega-6 provin în principal din uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui și uleiul de șofran.
„Aș încuraja oamenii să încerce să obțină mai mulți acizi grași omega-3 din alimente atunci când pot”, a spus Bragagnini pentru Verywell, adăugând că este mai bine să crești consumul de omega-3 decât să reduci omega-6 în dieta ta.
Adulții ar trebui să își propună să consume un total de 225 de grame de pește pe săptămână, conform ghidurilor dietetice din SUA.
Bragagnini a menționat că, dacă pacienții ei întâmpină dificultăți în a adăuga omega-3 în dieta lor, le-ar recomanda să consulte un medic despre posibilitatea de a lua un supliment.
Adăugarea acizilor grași omega-3 și omega-6 în dieta ta poate avea beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc ușor mai scăzut de unele tipuri de cancer. Încearcă să încorporezi alimente precum peștele gras, semințele de chia, nucile și uleiurile vegetale în mese pentru o nutriție echilibrată. Deși suplimentele sunt o opțiune dacă aportul alimentar este dificil, ghidurile actuale sugerează să te concentrezi pe alimentele întregi pentru o gamă mai largă de nutrienți.