
Ciocolata caldă este menită să fie o delicatesă dulce. Dar acum, utilizatorii rețelelor sociale încearcă să îi ofere o transformare sănătoasă și bogată în proteine, cu un ingredient surprinzător: supa de oase.
"Deși eram sceptic, recunosc că a fost destul de bună", a spus autorul de cărți de bucate Arash Hashemi într-un videoclip, după ce a gustat ciocolata caldă cu supă de oase.
Într-un alt videoclip, creatorul de rețete fără gluten Mary Smith a numit băutura "atât de delicioasă și decadentă", menționând cele 26 de grame de proteine ale acesteia.
Cu toate discuțiile online despre ciocolata caldă cu supă de oase și varianta sa, ciocolata caldă proteică, este această băutură cu adevărat gustoasă și sănătoasă? Nutriționiștii înregistrați explică.
Ce este ciocolata caldă cu supă de oase?
Rețetele exacte variază ușor, în funcție de cine prepară ciocolata caldă cu supă de oase. Cu toate acestea, influenta din domeniul culinar Fallon Danae Lee susține că este creatoarea originală a acestei rețete:
- 1/2 cană de supă de oase de pui fără aromă
- 1 cană de lapte integral (sau 1/4 cană de smântână pentru frișcă și 1/2 cană de lapte)
- 2 linguri de sirop de arțar
- 1-2 linguri de pudră de cacao
- un strop de vanilie
- un praf de sare de mare
- o lingură opțională de colagen
Pentru cei care evită produsele lactate, rețeta poate include și 1/2 cană de lapte de cocos cu grăsime integrală și 1/2 cană de apă în loc de lapte. Cu toate acestea, alte rețete folosesc bucăți de ciocolată, fruct de călugăr și alte ajustări. Ciocolata caldă proteică este o variantă realizată cu pudră proteică de ciocolată.
Este aceasta o opțiune bună ca înlocuitor de masă sau gustare?
În general, nutriționiștii sunt de acord că ciocolata caldă cu supă de oase nu este un bun înlocuitor de masă.
"Din cauza variabilității rețetelor, conținutul nutrițional al acestor băuturi variază semnificativ," a spus Stephani Johnson, DCN, RDN, profesor adjunct în Departamentul de Științe ale Nutriției Clinice și Preventive de la Universitatea Rutgers. "Conținutul de proteine al băuturii depinde de câtă supă de oase sau lapte se folosește, precum și de adăugarea colagenului."
Johnson subliniază și că multe tipuri de lapte vegetal, inclusiv cel de ovăz, cocos și migdale, oferă puține proteine. "În plus, unele dintre rețete sunt mult mai decadente, incluzând smântână sau frișcă adăugată deasupra," ceea ce crește semnificativ conținutul de grăsimi saturate, a adăugat ea.
Caloriile pot varia dramatic, de la 150 la 200 de calorii pe porție, până la 500-600 de calorii per băutură, a spus Johnson.
Și apoi este zahărul. Două linguri de sirop de arțar te apropie de cantitatea zilnică recomandată de zaharuri adăugate conform Ghidurilor Dietetice pentru Americani.
Cu toate acestea, dacă ciocolata ta caldă cu supă de oase este preparată cu ingrediente mai sărace în grăsimi saturate și calorii, Johnson a spus că poate servi ca o gustare sau o alternativă mai sănătoasă la ciocolata caldă tradițională.
Ar trebui să încerci ciocolata caldă bogată în proteine?
"Ar putea fi o opțiune excelentă pentru cineva care se luptă să îndeplinească obiectivele de proteine și are limitări alimentare," a spus Emily Gelsomin, RD, dietetician clinic senior la Spitalul General din Massachusetts. "Dar, în general, nu ar fi ceva ce aș recomanda regulat pentru majoritatea oamenilor."
Deși supa de oase este adesea lăudată pentru conținutul său ridicat de proteine, Gelsomin a subliniat că cantitatea de proteine dintr-o cană de supă de oase este mai mică decât cea găsită în multe iaurturi grecești într-o singură porție. Dacă proteinele sunt o preocupare, consumul de iaurt grecesc sau o altă sursă de macronutrienți poate fi mai sănătos.
Cealaltă problemă? S-ar putea să nu aibă un gust grozav. "Nu totul trebuie să fie 'sănătos' pentru a fi savurat," a spus Alison Kane, RDN, un dietetician nutriționist la Spitalul General din Massachusetts.
"Există adesea o tendință de a face ca fiecare aliment sau băutură să fie cât mai sănătoasă posibil în cultura actuală orientată spre bunăstare de pe rețelele sociale," a adăugat ea, "dar realitatea este că mâncarea înseamnă mai mult decât nutrienți. Este, de asemenea, despre plăcere, conexiune socială și confort."
Prepararea ciocolatei calde cu supă de oase poate ajuta la adăugarea mai multor proteine la băutură. Cu toate acestea, nutriționiștii au spus că aceasta nu ar trebui considerată un înlocuitor de masă. Dacă vrei să te bucuri de ciocolată caldă în mod tradițional, nu există niciun motiv să nu o faci.