Consumul acestei cantități de cafea ar putea adăuga aproape 2 ani sănătoși vieții tale, arată un studiu.

Consumul acestei cantități de cafea ar putea adăuga aproape 2 ani sănătoși vieții tale, arată un studiu.

Consumul a trei cești de cafea pe zi poate prelungi durata sănătății cu aproape doi ani, conform unei recenzii publicate recent în jurnalul Ageing Research Reviews.

Cercetătorii de la Universitatea din Coimbra, Portugalia, au analizat 85 de studii la nivel mondial care examinează impactul cafelei asupra sănătății. Analiza indică faptul că trei cești de cafea pe zi sunt asociate cu o prelungire a vieții de 1.84 ani fără boli grave.

Studii anterioare au arătat că cafeaua ar putea preveni atacurile de cord și reduce riscul bolilor hepatice. Cercetătorii au spus că consumul de cafea pare, de asemenea, să scadă riscul de boli comune la adulții mai în vârstă, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, boli respiratorii, unele tipuri de cancer, diabet, demență, depresie majoră și fragilitate.

Acest studiu a fost finanțat de Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC), o organizație nonprofit cu mulți membri din industria cafelei.

Antioxidanții din cafea pot reduce deteriorarea chimică a celulelor și permit celulelor să se recupereze mai bine după expunerea la efecte nocive precum inflamația, conform lui Rodrigo Cunha, doctor în neuroștiințe și coautor al recenziei la Universitatea din Coimbra.

Potrivit recenziei, cercetătorii au spus că beneficiile cafelei pot proveni dintr-un amestec de peste 2.000 de compuși potențial bioactivi. Aceștia includ polifenoli, care sunt legați de reducerea inflamației și de reglarea producției de insulină.

„Deși atât componentele cafeinizate, cât și cele fără cafeină ale cafelei pot ajuta la prelungirea duratei sănătoase de viață, există încă multe necunoscute despre mecanismele exacte prin care aceste componente contribuie la sănătate,” au scris autorii.

Factorii genetici influențează de asemenea amploarea beneficiilor pentru sănătate ale cafelei. Unii oameni pot experimenta efectele cafelei mai repede, a spus Cunha.

Această lucrare poate fi privită ca o „acumulare de date disponibile despre o varietate largă de procese de îmbătrânire,” dar mecanismele exacte prin care cafeaua poate îmbunătăți longevitatea sunt încă necunoscute, a declarat Shannon Kilgore, medic neurolog la Sistemul de Îngrijire a Sănătății Veteranilor din Palo Alto, California și la Școala de Medicină de la Universitatea Stanford.

Un recent panel organizat de Asociația Medicală Americană (AMA) a observat că cafeaua nefiltrată, precum cea preparată la presă franceză și espresso, este asociată cu o creștere mică a colesterolului LDL, cunoscut și sub numele de „colesterol rău”.

Aceasta se poate datora faptului că cafeaua filtrată elimină o mare parte din cafestol, un compus natural din cafea care poate crește nivelul colesterolului din sânge, a explicat Stephen Devries, medic cardiolog preventiv și director executiv al organizației educaționale nonprofit Gaples Institute din Chicago.

Două până la trei cești de cafea pe zi par să aibă anumite beneficii pentru sănătate, a spus Kilgore. Cu toate acestea, modul de preparare, prăjire și tipul de boabe de cafea pot afecta cantitatea de cafeină din cafea.

Autorii studiului au menționat că Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară consideră că până la 400 mg de cafeină pe zi—aproximativ cinci cești de cafea—reprezintă o cantitate moderată și sigură pentru majoritatea adulților. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) are același prag, dar sfătuiește persoanele însărcinate, care alăptează sau care au afecțiuni medicale afectate de cafeină să consulte medicul.

Cunha a spus că adulții mai în vârstă nu ar trebui să își crească consumul de cafea pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Consumul excesiv de cafeină poate duce la simptome precum palpitații, tensiune arterială ridicată și anxietate.

FDA avertizează și asupra consumului excesiv de cafeină, mai ales dacă sunteți sensibil la aceasta. Batoane de energie sau proteine, înghețată, gumă de mestecat, suplimente alimentare și unele medicamente fără rețetă pot avea deja cafeină adăugată.

„Nu există nicio diferență în modul în care organismul dumneavoastră procesează sau în siguranța între cafeina care apare în mod natural în cafea și ceai, de exemplu, și cea adăugată într-un produs, așa că asigurați-vă că luați în considerare toate sursele de cafeină în dieta dumneavoastră,” a declarat FDA.

Deși cafelele și ceaiurile decofeinizate conțin mai puțină cafeină decât cele cafeinizate, ele au totuși un conținut de cafeină.

Un nou studiu sugerează că consumul a până la trei cești de cafea pe zi poate oferi beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli cronice și prelungirea duratei sănătoase de viață cu aproape doi ani. FDA recomandă limitarea aportului de cafeină la 400 mg pe zi și atenția la cafeina ascunsă în alimente, băuturi și medicamente. Dacă sunteți însărcinată, alăptați sau aveți o afecțiune medicală, consultați medicul despre consumul sigur de cafea.