Cum combină băutura Jamu curcuma și ghimbirul pentru o îmbunătățire puternică a sănătății

Cum combină băutura Jamu curcuma și ghimbirul pentru o îmbunătățire puternică a sănătății

În sezonul răcelilor și al gripei, este bine să ai cămara aprovizionată cu produse de bază: supă de pui cu tăiței, ceai și alte gustări care calmează gâtul.

O opțiune mai puțin cunoscută este jamu, o băutură tradițională indoneziană asociată cu longevitatea, care ar putea fi benefică pentru sistemul imunitar.

Jamu, o băutură antică indoneziană, poate fi făcută din diferite ingrediente, însă, de obicei, este o pastă groasă obținută din turmeric, ghimbir, tamarind și lemongrass, care apoi se servește caldă sau rece, explică Stephani Johnson, profesor asociat la Școala de Sănătate de la Universitatea Rutgers.

Aceste ingrediente sunt bogate în nutrienți și oferă diverse beneficii pentru sănătate, afirmă ea, printre care optimizarea sistemului imunitar, ajutor în digestie, combaterea grețurilor și reducerea inflamațiilor.

Medicul Matthew Badgett de la Cleveland Clinic menționează că ingredientele sunt alimente sănătoase consumate de mii de ani.

Dacă vrei să încerci jamu, poți experimenta până găsești o variantă care îți place. Jamu poate fi consumat direct, adăugat în smoothie-uri sau amestecat cu alte băuturi, fie cald, fie rece, spune Johnson.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale Jamu?

Ingredientele puternice din jamu oferă numeroase beneficii, dintre care reducerea inflamației este una dintre cele mai importante. De asemenea, poate îmbunătăți digestia și poate stimula sistemul imunitar.

Anumiți compuși, numiți radicali liberi, pot deteriora membranele celulare, enzimele și ADN-ul, contribuind la inflamația sistemică, explică Johnson. Antioxidanții și polifenolii ajută la contracararea acestor efecte nocive.

Consumul regulat de alimente bogate în antioxidanți poate susține sănătatea generală prin reducerea inflamațiilor și protejarea împotriva stresului oxidativ, adaugă ea.

Toate ingredientele din jamu se încadrează în această categorie. Turmericul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care susțin sănătatea articulațiilor, funcția imunitară și cea cerebrală, explică Johnson.

Ghimbirul conține și el antioxidanți și poate ajuta la inflamație. De asemenea, s-a dovedit că ajută la combaterea grețurilor, adaugă Badgett.

Tamarindul, și el bogat în antioxidanți, promovează sănătatea digestivă și poate reduce riscul de boli cardiace, afirmă Johnson.

Lemongrassul este utilizat pe scară largă în medicina pe bază de plante pentru conținutul său bogat în antioxidanți, vitamine și minerale și poate sprijini sistemul imunitar, sănătatea digestivă și reduce inflamația.

Consumul de jamu poate îmbunătăți digestia, deoarece ghimbirul poate ajuta la gestionarea grețurilor, balonării și indigestiei. Tamarindul conține niveluri ridicate de fibre care pot ajuta la menținerea unei funcționări regulate a intestinelor, afirmă Johnson.

Proprietățile antibacteriene și antimicrobiene ale lemongrassului pot reduce de asemenea constipația, adaugă ea.

Jamu poate fi deosebit de util în această perioadă a anului datorită efectelor sale asupra sistemului imunitar.

Funcția imunitară și impactul dietei asupra eficienței sale este un subiect complex, spune Johnson. Totuși, o dietă bogată în antioxidanți poate neutraliza moleculele dăunătoare care pot suprasolicita sistemul imunitar și te pot îmbolnăvi.

Cercetări recente au subliniat rolul crucial al microbiomului intestinal în sănătatea generală și funcția imunitară, adaugă Johnson. Ingredientele din jamu, în special ghimbirul și lemongrassul, sunt asociate cu promovarea unui microbiom intestinal sănătos, sprijinind astfel sănătatea imunitară.

Deși studiile clinice nu au legat încă jamu de o funcție imunitară mai bună, nu există nici dovezi că nu te-ar ajuta să te simți mai bine în cazul în care ai simptome de răceală și gripă, menționează Badgett. Poate ajuta, așa că merită să încerci.

Jamu, o băutură tradițională indoneziană asociată cu sănătatea și longevitatea, devine tot mai populară în Statele Unite. Ingredientele principale din jamu – turmericul, ghimbirul, tamarindul și lemongrassul – oferă numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației, îmbunătățirea digestiei și stimularea sistemului imunitar. Dacă ești curios, experții spun că nu există dezavantaje să o încerci.