
Dieta bazată pe produse animale este cel mai nou tip de alimentație care a prins avânt pe rețelele sociale, unde oamenii susțin că această abordare bogată în carne îi ajută să piardă în greutate și să se simtă mai sănătoși.
Această dietă restrictivă este similară cu mai cunoscuta dietă carnivoră și se concentrează pe consumul preponderent de produse animale, incluzând carne roșie hrănită cu iarbă, organe precum ficatul, ouă și lactate. Alte alimente, precum fructele și legumele, sunt, în general, consumate mai rar.
Deși utilizatorii rețelelor sociale susțin că consumul în cantități mari de proteine și grăsimi—cu limitarea carbohidraților—ajută la pierderea în greutate și sănătatea generală, nutriționiștii înregistrați au îngrijorări.
Potrivit experților, alte diete populare bogate în proteine și grăsimi, dar sărace în carbohidrați, precum dieta Atkins, dieta paleo și dieta keto sunt adesea dificil de menținut și pot prezenta riscuri pentru sănătate.
Există Îngrijorări de Sănătate cu Dieta Bazată pe Produse Animale?
Pe scurt, da. Dietele bazate pe produse animale sunt asociate cu diverse probleme de sănătate, inclusiv un risc crescut de cancer, deficiențe vitaminice, boli de inimă și obezitate.
„Există mai multe dezavantaje decât avantaje când vine vorba de o dietă exclusivă bazată pe un grup alimentar,” a adăugat un nutriționist înregistrat.
O sinteză din 2023 a cercetării publicate în Journal of Cardiovascular Development and Disease a constatat că, în general, dietele sărace în carbohidrați și bogate în proteine animale au fost asociate cu un risc crescut de boli de inimă.
Potrivit raportului, persoanele care urmează aceste diete restrictive sunt mai predispuse să dezvolte un nivel mai mare de LDL sau colesterol “rău”, funcționare vasculară afectată și inflamație comparativ cu persoanele care consumă alimente cu un nivel mai ridicat de carbohidrați neprocesați, precum fasolea sau leguminoasele.
În plus, aproape toate marile organizații de sănătate, inclusiv American Heart Association, descurajează aceste diete restrictiv bazate pe produse animale.
„Principala problemă cu acestea este că conțin multă grăsime saturată, iar grăsimea saturată este direct legată de bolile de inimă, nu doar pentru că ridică nivelul colesterolului, ci și pentru că amplifică răspunsul inflamator din corp,” a spus un autor de studiu.
O dietă restrictivă te poate expune și la alte probleme de sănătate, cum ar fi scorbutul, constipația și o deficiență de acizi grași esențiali care afectează sănătatea creierului.
„Unele dintre dietele comerciale bazate pe produse animale, pe care le-am analizat, demonstrează o preocupare îngrijorătoare pentru nevoile nutriționale de bază și ar putea fi comparate cu falsa promovare,” a spus un dietetician clinic.
Poate Ajuta Dieta Bazată pe Produse Animale la Pierderea în Greutate?
Deși aceste diete te pot ajuta să pierzi în greutate, este posibil ca pierderea să nu fie din masa grasă.
Un studiu din 2015 a comparat persoanele care urmează diete bogate în grăsimi și sărace în carbohidrați cu cele care urmează diete bogate în carbohidrați și sărace în grăsimi. Cercetătorii au descoperit că cei din grupul bogat în grăsimi au pierdut mai puțină masă grasă decât celălalt grup, deși au pierdut mai multă greutate corporală în general.
Grupul cu grăsimi ridicate și carbohidrați reduși a pierdut mai multă masă slabă. „Nu este neapărat mușchi, ar putea fi și apă. Dar persoanele din dieta săracă în grăsimi au pierdut de fapt mai multă masă grasă.”
Există o Modalitate Mai Bună de a Mânca?
Datorită caracterului restrictiv al dietei bazate pe produse animale și al altora asemănătoare, este recomandat să te întorci la elementele de bază pentru a-ți îmbunătăți sănătatea. Acestea includ:
- Cresterea consumului de legume și fructe la 5 porții pe zi
- Consumul de proteine slabe, cum ar fi peștele și puiul
- Aderarea la grăsimi nesaturate
- Consumarea de mai multe cereale integrale, fasole și alte proteine vegetale
Dietele bazate pe produse animale au fost demonstate să crească riscurile de boli legate de sănătate, în timp ce includerea unei varietăți de alimente din toate grupele alimentare a fost arătată să scadă greutatea, bolile de inimă și să îmbunătățească sănătatea intestinală și controlul zahărului din sânge.
Și nu subestima beneficiile consumului de mai multe fibre în dieta ta. Fibrele se găsesc în alimente vegetale integrale și nerafinate, precum cartofii dulci, fasolea și orezul brun.
„Cu cât consumi mai multe fibre, cu atât riscul de a muri, practic, de vreo boală cronică, este mai mic.”
Dietele bazate pe produse animale sunt similare cu alte diete sărace în carbohidrați și bogate în proteine, cum ar fi dietele carnivore și keto. În timp ce unii oameni pierd în greutate cu acest tip de alimentație, aceasta poate, de asemenea, să te pună într-un risc mai mare pentru probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă. Experții recomandă o dietă echilibrată, cu fructe, legume și proteine slabe, punând accent pe obținerea unei cantități suficiente de fibre.