
Uleiurile din semințe, precum cel de canola și de floarea-soarelui, sunt utilizate frecvent în alimentele procesate, cum ar fi produsele de panificație. Acum, unii influenceri de wellness susțin că evită uleiurile din semințe, afirmând că acizii grași omega-6 din aceste uleiuri sunt toxici și inflamatori.
Robert F. Kennedy, Jr., nominalizatul administrației Trump pentru a conduce Departamentul Sănătății și Serviciilor Umane, a acuzat recent uleiurile din semințe ca fiind una dintre cauzele principale ale epidemiei de obezitate într-o postare pe Instagram.
Utilizatorii rețelelor de socializare se referă adesea la uleiurile din semințe ca la "Cei Opt Urâți." Acest grup include uleiurile de canola (rapiță), porumb, soia, floarea-soarelui, bumbac, șofrănel, struguri și tărâțe de orez. Influencerii anti-uleiuri din semințe postează frecvent videoclipuri din magazine, încurajându-și urmăritorii să evite orice produs care conține aceste uleiuri.
Însă, pentru multe persoane, este dificil să evite uleiurile din semințe. Aceste uleiuri sunt omniprezente în sursele de alimente din SUA, mai ales în alimentele procesate, care reprezintă 60% din dieta tipică americană. Produse comune precum chipsurile, popcornul și pâinea au adesea ulei de floarea-soarelui sau de soia pe eticheta ingredientelor.
"Multe alimente ultra-procesate sunt mai sărace în nutrienți, dar uleiul în sine a fost cu adevărat demonizat," a spus Judy D. Simon, MS, RD, CD, un nutriționist-dietetician înregistrat la Centrul Medical al Universității din Washington, pentru Verywell.
McDonald's își gătește cartofii prăjiți într-un amestec de ulei de canola, dar RFK Jr. a pledat pentru o revenire la seu de vită, care a fost folosit până în 1990. "Această schimbare a fost făcută deoarece grăsimile animale saturate erau considerate nesănătoase," a spus Kennedy într-o postare pe Instagram. Consumul excesiv de grăsimi saturate poate crește nivelul colesterolului "rău", sporind riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.
Chiar și dacă evitați fast-food-ul cu totul, poate fi dificil să evitați uleiurile din semințe. Dar chiar este necesar să evitați uleiurile din semințe pentru a menține o dietă sănătoasă?
Grăsimile și uleiurile dietetice conțin un amestec de grăsimi sănătoase—polinesaturate și mononesaturate—și mai puțin sănătoase, adică saturate. Grăsimile polinesaturate includ omega-3 și omega-6. Peștele gras conține mai multe omega-3, în timp ce uleiurile din semințe conțin mai multe omega-6.
Ghidurile dietetice pentru americani recomandă reducerea grăsimilor saturate în favoarea grăsimilor nesaturate. Asociația Americană a Inimii recomandă, de asemenea, consumarea de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, precum cele din uleiurile din semințe, nuci și tofu, în locul grăsimilor saturate sau trans.
"Cercetările ne-au arătat de-a lungul anilor că consumul acestor tipuri de grăsimi polinesaturate a fost corelat cu un risc mai scăzut de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului, și, astfel, au avut beneficii pozitive pentru sănătate," a spus Simon.
Contrar afirmațiilor de pe rețelele sociale, studiile au arătat că aportul alimentar de acid linoleic, principalul omega-6 din uleiul de semințe, nu crește markerii inflamatori din sânge. De fapt, acidul linoleic poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
"Îngrijorările privind faptul că omega-6 ar provoca inflamații sunt adesea exagerate și nu sunt susținute puternic de dovezi la scară largă," a spus Grace Derocha, RDN, CDCES, MBA, o nutriționistă-dieteticiană înregistrată din Detroit și purtătoare de cuvânt pentru Academia de Nutriție și Dietetică.
Oxidarea este un alt motiv pentru care unii decid să evite uleiurile din semințe. Căldura și lumina pot determina acizii grași nesaturați să oxideze și să producă radicali liberi. Acizii grași nesaturați, în special acidul linoleic, oxidează mai repede decât grăsimile saturate.
"Grăsimile oxidate pot genera produse secundare potențial dăunătoare, dar acest risc poate fi redus prin utilizarea metodelor de gătit precum sotarea la căldură moderată, evitarea prăjirii prelungite la temperaturi ridicate și depozitarea corespunzătoare a uleiurilor," a spus Derocha.
Uleiurile din semințe, ca toate grăsimile, furnizează 9 calorii pe gram, în timp ce sursele de proteine și carbohidrați furnizează 4 calorii pe gram.
"Consumul excesiv de alimente bogate în calorii, inclusiv cele care conțin uleiuri din semințe, poate contribui la un surplus caloric și, ulterior, la creșterea în greutate," a spus Derocha. Cu toate acestea, dovezile nu susțin învinuirea exclusivă a uleiurilor din semințe.
"Multe critici asupra uleiurilor din semințe provin de la utilizarea lor pe scară largă în alimentele ultra-procesate, cum ar fi gustările prăjite, produsele de panificație și fast-food-ul, care sunt bogate în calorii, sărace în nutrienți și ușor de consumat în exces. Este vorba despre tiparul alimentar general, nu prezența uleiurilor din semințe, care contribuie la creșterea în greutate," a spus Derocha.
Utilizarea seului de vită, așa cum a sugerat RFK Jr., este, de asemenea, o opțiune. Seul de vită este un tip de grăsime prelucrată obținută din gătirea țesuturilor grase de la vaci. Conține în mare parte acizi grași saturați și mononesaturați și doar o cantitate mică de grăsimi polinesaturate.
Uleiurile din semințe au un conținut scăzut de grăsimi saturate. O lingură de ulei de canola conține mai puțin de 1 gram de grăsimi saturate, iar aceeași cantitate de ulei de floarea-soarelui are 1,36 g, în timp ce o lingură de seu de vită are peste 6 grame de grăsimi saturate. Cu alte cuvinte, 3 linguri de seu de vită ar atinge aproape recomandarea de 20g de grăsimi saturate pe zi. Asociația Americană a Inimii recomandă menținerea grăsimilor saturate zilnice chiar mai jos, la nu mai mult de 13 g.
"Seul este mai stabil termic datorită conținutului său ridicat de grăsimi saturate, care rezistă la oxidare în timpul prăjirii," a spus Derocha. "Deși oxidarea este mai puțin problematică, conținutul mai ridicat de grăsimi saturate poate să nu se alinieze cu ghidurile de sănătate a inimii dacă este consumat în cantități mari pe termen lung."
Persoanele care doresc să evite uleiurile din semințe au alte opțiuni, precum uleiurile de măsline, avocado și arahide, care au un conținut mai mare de grăsimi mononesaturate. Totuși, aceste uleiuri sunt adesea mai costisitoare decât uleiurile din semințe.
Deși uleiurile din semințe precum canola și floarea-soarelui au fost criticate pe rețelele sociale, cercetările arată că ele conțin grăsimi polinesaturate benefice care pot sprijini sănătatea inimii atunci când sunt consumate cu moderație. În loc să eliminați complet uleiurile din semințe, concentrați-vă pe o dietă echilibrată cu alimente minim procesate și o varietate de grăsimi sănătoase.